Sve o Goliji na jednom mestu

Sve o Goliji na jednom mestu

Pretraži Golija.rs
Baner
Baner
Baner
Beli bor PDF Štampa El. pošta

 

Latinski naziv: pinus silvestris

beli bor

 

 

 

Sinonimi: beli bor, cam, divlji bor, lučevina, šumski bor

Opis biljke: višegodišnja biljka, ima stablo koje može izrasti preko 10 metara. Koren belog bora prodire duboko u tlo. Dok je mlađi, grane i stablo su prekriveni smeđe-crvenkastom korom koja posle postaje sivo-smeđom. Grane se šire u obliku kišobrana. Iglice (četine) formiraju čuperke po dva zajedno, duge 5 do 6 cm. sivo-zelene boje. Cvetovi su jednodomni. Iz ženskih cvetova se formiraju male šišarke, koje su u početku crvenkaste, a posle poprimaju smeđu boju i postaju drvenaste.

beli bor3Stanište: rasprostranjen je po celoj Evropi, a raste kako u nizijama tako i u brdskim područjima.


Lekoviti deo biljke: za lek se upotrebljavaju mladi izdanci i iglice (kao i sve iglice četinara, treba ih upotrebljavati neposredno nakon branja, jer se sušenjjem vitamin C gubi) .

Lekovito delovanje: mladi izdanci bora koriste se u lečenju dugotrajnih katara disajnih puteva, beli bor2promuklosti, kašlja, laganijeg bronhitisa i dr. Mlade iglice se primenjuju u lečenju astme, za inhalaciju, u lečenju reumatskh bolesti i gihta (uloga). Kod grčeva izazvanih kamenjem u žuči koristi se sveže isceđena smola. Blagotvorno deluje na hemoroide ceo gastroenterološki sistem.

 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack