Sve o Goliji na jednom mestu

Sve o Goliji na jednom mestu

Pretraži Golija.rs
Baner
Baner
Baner
Kulturno istorijsko nasledje
Manastir Pridvorica PDF Štampa El. pošta


pridvoricaНалази се у Придворици, 28 км југоисточно од Ивањице и грађен је у 12 веку. По архитектонским карактеристикама типичан је представник средњовековне рашке школе. Помиње се у Немањиној повељи. Што значи да је веома стара. У Немањиној повељи датој манастиру Студеница наводи се као манастир у коме су боравиле монахиње. Њен живопис је уништен. Ако желите помоћи уплатите на жиро рачун ВБ 355-1110008-17 за манастир Придворицу.

U blizini Studenice nalaze se Isposnica Sv. Save i crkva Pridvorica. Legenda kazuje da je ovu crkvu podigao sluga (verovatno plemić - vazal) Stefana Nemanje oko 1195. g. u isto vreme kada je Nemanja završavao Studenicu. Ispitivanja su potvrdila starost crkve koja je obnovljena u 16. veku. O tome svedoče neznatni ali vredni ostaci fresaka otkriveni u gornjim zonama ovog hrama posvećenog Preobraženju Gospodnjem. Ikonostas, postavljen 1835.g., oslikao je Sreten Protić Molerović. O tome je ostavio zapis na carskim dverima.

Opširnije...
 
Monah i vuk PDF Štampa El. pošta

„Sa životinjom ne sme biti prevare. Ona je odmah oseti u tvom srcu. Jedino čistota i iskrenost u stanju su da sruše granice straha i nepoverenja i da od vuka naprave pitomo stvorenje”, priča mladi otac Amvrosije, starešina manastira Kovilje.

koviljeulazIza okuke, u samom podnožju Javora, dvadeset pet kilometara od Ivanjice, onde gde, s desne strane, strmina vodi pravo u rečicu Nosnicu, priljubljen uz stenu, stisnuo se manastir. Obnovljen i beo, sa širokim putem od sitnog kamena, čudesno se stopio s mokrom zemljom i prljavožutom jesenjom bojom šume.

I tada, na tom putu koji vodi pravo ka žutim vratima manastirskog konaka, čovek odjednom oseti neki neobičan mir. Kao da ga je onaj korak iza krivine i prizor koji mu se ukazao odveo u neki drugi svet. Samo huk planinske rečice podseća da vreme ovde nije stalo, dok se neka nepojmljiva energija širi s litica odenutih prastarim stablima i nebom koje, kao neka plava kapa, stoji iznad sve ove skrivene i neočekivane lepote.

Opširnije...
 
Manastir Kovilje PDF Štampa El. pošta
crkva1Na obroncima Golije i Javora, u dolini reke Nošnice, na mestu koje kao da je Gospod izabrao, nalazi se koviljska svetinja, manastir Sv. Arhangela Gavrila. Prvi pomen o ovom manastiru nalazi se u Kruševačkom Pomeniku iz 1606. godine. Manastir sačinjavaju dve crkve: Svetog Arhangela Gavrila i Svetog Nikole, koja je kasnije sagrađena.
Opširnije...
 
Manastir Sopoćani PDF Štampa El. pošta
Tematski i ikonografski sopoćanske freske u naosu i oltarskom prostoru drže se utvrđenih obrazaca vizantijske umetnosti XIII veka. Raspored scena i figura teče u znaku logicnog i sopocani1jasnog ilustrovanja jevanđeoski tekstova bez težnji za narativnoscu. Zasnovane na jednostavnom i sažetom prikazu velikih praznika, odabranih događaja iz Hristovog zivota i pojedinačnih figura svetitelja, freske u centralnom delu hrama teze ka monumentalnosti i koherentonsti izraza, proisteklom iz duboke privrženosti idealima neprolazne i večite anticke lepote. Izlazeći iz okvira stroge religioznosti, sopoćanske zidne slike iskazuju likovnu i filozofsku suštinu koja se identifikuje sa univerzalonosću poruka. Jedinstvenom svih ikonografskih, stilskih i umetničkih shvatanja čine jedno slojevito i bezmerno snažno sazvučje u kome se konkretno svodi ka opštem i sve utapa u jednu neverovatnu harmoniju oblika. Identičan slučaj je sa freskama u oltarskom prostoru koje prikazuju uobičajene teme (Pričešće apostola, Poklonjenje agnecu, Silazak sv. Duha, scene iz Hristovog zivota) i koje pokazuju visok stepen ujednačenosti po stilskom shvatanju sa celinom ansambla u naousu. Izuzetno daroviti sopoćanski majstor sa svojim pomoćnicima ostvario je delo vanredne snage i sugestivnosti, koje jos nigde nije ponovljeno u potonjim vizantijskim i srpskim slikarskim ostvarenjima.
Opširnije...
 
Manastir Gradac PDF Štampa El. pošta
Manastir Gradac leži na uzdignutoj zaravni iznad Gradačke reke, na obodu šumovitih padina Golije. Udaljen je 21km severozapadno od Raške i 12,5km zapadno od Brvenika i Ibarskog puta. Tačna godina gradnje manastira nije poznata. Smatra se da je završen u poslednjoj četvrtini 13. veka. Zadužbina je Jelene Anžujske. Građena je u tradiciji raške škole.

gradacpraviManastir je za vreme turske vladavine uglavnom bio bez monaha, a zatim i bez krovnog pokrivača na crkvi koji je odnet. 1910. je postavljen zaštitni krov na manastirsku crkvu, tokom 1963-1975. izvršena je potpuna rekonstrukcija glavne crkve, unutrašnjost hrama je bila u velikoj meri sačuvana. Od 1982. je počela izgradnja konaka i manastir je ponovo oživeo, tadašnji iguman bio je shiarhimandrit Julijan Knežević (1918-2001). Manastir je ženski, sadašnja igumanija je Efimija a duhovnik monaškog sestrinstva otac Vitalije.

Opširnije...
 
Djurdjevi stupovi PDF Štampa El. pošta

djurdjevi stupovi2Na kupastom uzvišenju udaljenom oko 4 km zapadno od Novog Pazara nalazi se manastir Đurdjevi stupovi, koji ima izuzetno mesto u istoriji arhitekture XII veka. Manastir je osnovao Stefan Nemanja u vremenu odmah posle bitke kod Pantina 1168. godine. Prema podacima iz nedavno pronađenog natpisa, crkva sv. Djordja, kao glavni objekat manastira, sagradjena je 1170/1171. godine. Iz sačuvanih dokumenata saznaje se da je manastir tokom srednjeg veka uživao veliki ugled.

Opširnije...
 
Manastir Studenica PDF Štampa El. pošta

studenica5Put do manastira Studenice vodi kroz Ibarsku "Dolinu vekova" u kojoj je nekada bilo jezgro srednjovekovne srpske države Raške.

Veliki župan Stefan Nemanja (1171-1196), utemeljivač pomenute nezavisne države Raške i rodonačelnik moćne dinastije Nemanjića (1169-1196), podigao je Bogorodičinu crkvu, svoju zadužbinu, pre više od osam vekova.U njoj počiva, ne kao vladar, već kao skromni monah,svetac Simeon, sa svojom ženom, monahinjom Anastasijom i njihovim sinovima, Vukanom i Stefanom (Prvovenčanim).
Bogorodičina crkva u Studenici sagrađena je u poslednje dve decenije 12. veka. Jedan je od najlepših spomenika Raške graditeljske škole i istovremeno najugledniji među srpskim manastirima. Njena raskošna skulpturalna plastika u belom radočelskom mermeru ima romansko-vizantijske odlike, a veličanstveno freskoslikarstvo oličeno u RASPEĆU privlači turiste, te moderne hodočasnike, da se oko nje skupljaju i da joj se dive.


Opširnije...
 
Petrova crkva PDF Štampa El. pošta

Petrova crkva1Dva kilometra udaljena od puta Raska - Novi Pazar, na jednom uzvišenju koje dominira okolinom, stoji Petrova crkva. Izuzetno značajna za proučavanje istorije sakralne arhitekture, ova građevina predstavlja jedinstveni objekat po svom arhitektonskom sklopu. Kao najstariji spomenik srpske crkvene arhitekture, u svom građevinskom organizmu sadrži ostatke i svedočanstva mnogih epoha.

Opširnije...
 


Joomla 1.5 Templates by Joomlashack